Over Habesha Foods

StadsbladUtrechtlogo.jpg

Ethiopische en Eritrese snacks op de markt Vredenburg

Amersfoort-Hof-30april2016K.jpg

Met een kleine snackwagen staan Yohannes en Melat op woensdag en vrijdag op de markt Vredenburg in Utrecht. Zij verkopen zelf bereide Ethiopische en Eritrese snacks.Sinds begin mei staat elke woensdag en vrijdag de kleine maar unieke snackwagen van Yohannes en Melat met zelf bereide, verse Ethiopische en Eritrese snacks, op de Vredenburg markt in Utrecht.

 

Het idee kwam van Yohannes (32) die vanaf zijn 16 de jaar op de vlucht was vanuit Ethiopie en Eritrea en tenslotte Libie om vijf jaar geleden in Nederland aan te komen. 

Op zijn 25 ste jaar begon hij met een paar honderd geleende dollars een Ethiopisch/Eritrees eethuisje in Tripoli, Libië. Dat werd al snel een succes.
Met de toestand in 2011 onder Khadaffi moest hij ook daar weer weg vluchten. Door zijn verdiende geld kon hij met een vissersboot naar Turkije wegkomen.
In Nederland ontmoette hij Melat uit Eritrea, nu zijn vrouw en ze hebben inmiddels twee dochtertjes. Beiden wilden al langer zelf inkomsten hebben om niet meer van de bijstand te hoeven leven. Hoe dankbaar ze daar ook voor zijn. 

Zowel Melat als Yohannes hebben een passie voor koken. Uiteraard het koken en bereiden van de heerlijk geurende gerechten uit Ethiopië en Eritrea.
Een eigen restaurantje was hun droom maar de financiën daarvoor ontbraken. Tot Yohannes op het idee van een snackwagen kwam om op de markt Ethiopische en Eritrese snacks te gaan verkopen.
De Bbz (Bijzondere bijstand) keurde zijn plannen uiteindelijk goed en leende wat geld voor de snackwagen.
De naam werd Habesha Foods. Habesha is de naam van het oude volk en de cultuur van Eritrea en Ethiopië
De gerechten zijn heerlijk, kleurrijk en gevarieerd. De Enjara is een dunne, platte ronde broodsoort die om veel gerechten heen gerold wordt. De meeste gerechten bestaan uit groentes, kip- lams- en rundvlees, rijst, aardappelen enz.
De snacks en meeneemmaaltijden zijn van hoge, verse kwaliteit en zeer betaalbaar; al vanaf 1 euro ! Er zijn ook vegetarische snacks.


De website is www.habeshafoods.nl 
Een pagina op Facebook is gestart voor nieuwe vrienden en de video op YouTube: 

 

Yohannes en Melat